Sinagoga din Sighisoara Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Obiective turistice > Sinagoga din Sighisoara

Publicitate

Sinagoga din Sighisoara

 "Sinagoga Sighisoara" cu o vechime de 100 de ani este situata pe strada Tache Ionescu la nr. 13, aproape de centrul orasului inferior intr-o zona care a fost odat? un fel de cartier evreiesc. O cladire rezistand inca, dupa toti anii trecuti peste ea, pastrand pe perete un desen cu Zidul Plangerii si banci de lemn nefolosite de mult de tot. Sinagoga din Sighisoara a fost construita in 1903, atunci cand in orasul nostru locuiau mai bine de 100 de evrei. Conform datelor diverselor recensaminte ale populatiei, in 1956 la Sighisoara traiau 217 evrei. Numarul lor a inceput sa scada insa treptat datorita emigratiei astfel ca in 1966 mai erau 35 de evrei, 10 in 1977 si doar 2 in 1992. Astazi mai traieste doar unul singur, Erich Raducan care are 96 de ani. Ultimul serviciu religios in sinagoga din Sighisoara s-a tinut in 1984.

 Portile sinagogii din Sighisoara s-au redeschis, in august 2007, dupa mai bine de 20 de ani, timp in care aici n-au mai avut loc servicii religioase. In plin festival al minoritatilor etnice din Romania, zeci de oaspeti de seama ai comunitatilor evreiesti din Romania si din strainatate, alaturi de oficialitati locale si reprezentanti ai bisericilor din Sighisoara, au asistat la reasezarea mezuzei pe poarta sinagogii din Sighisoara, rugaciunea de binecuvantare a lacasului de cult. Momentul solemn a fost savarsit de catre Marele Rabin al Romaniei, Menachem Hacohen, venit de la Ierusalim special pentru acest eveniment. In cadrul festivitatii de reinaugurare a sinagogii cei care au luat cuvantul au conferit evenimentului o dimensiune unica atat datorita faptului ca sinagoga a rezistat mai bine de 20 de ani gratie efortului singurului evreu din Sighisoara, este vorba de Erich Raducan, care a intretinut lacasul de cult atat cat l-au tinut puterile; precum si faptului ca restaurarea sinagogii s-a facut prin grija si suportul financiar al lui David Blum, un om de suflet poposit pe aceste meleaguri a investit sufleteste si material in aceastacladire ce poarta o deosebita semnificatie spirituala.
David Blum a donat fondurile pentru restaurare, iar aici va functiona un centru cultural destinat conservarii culturii evreiesti in care vor fi amenajate expozitii, se vor tine conferinte, spectacole, vizionari de filme ale realizatorilor evrei, iar atunci cand este posibil, inclusiv servicii religioase.

Adresa: Locatie: Strada Tache Ionescu la nr. 13.

Telefon:

Sinagoga din Sighisoara - GALERIE FOTO
 

Copyright © InfoSighisoara.ro