Manastirea Sighisoara Sfantul Dimitrie Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Obiective turistice > Manastirea Sighisoara Sfantul Dimitrie

Publicitate

Manastirea Sighisoara Sfantul Dimitrie

  "Manastirea Sighisoara" a fost construita in anul 1998, in stilul cruce greaca inscrisa, cu un mic pridvor deschis la intrare, sustinut de doi stalpi, pridvor incoronat de pictura in mozaic a icoanei hramului. in interior remarcam impartirea tripartita in pronaos, naos si altar. Astfel, pentru primele doua parti, bolta semicilindrica este identica, absidele laterale ale naosului fiind poligonale, in cinci laturi, aceleasi caracteristici prezentand si absida altarului. Cupola naosului este sustinuta de pandantivi, turla cupolei fiind singura ce incoroneaza lacasul de cult. Absida altarului este separata de corpul navei prin intermediul catapetesmei sculptate, la fel ca si mobilierul interior, in stejar.

   Programul iconografic din interior, extrem de bogat, ofera credinciosului un spectru larg de scene si o paleta coloristica vie, extrem de placuta. De pilda, pe latura de vest a pronaosului descoperim un adevarat ciclu mariologic: Adormirea Maicii Domnului – in partea superioara, iar in registrul inferior – Nasterea Maicii Domnului, Izvorul Tamaduirii  si Intrarea in Biserica a Maicii Domnului. Apoi pe bolta semicilindrica remarcam medalioanele consacrate Sfantului Ioan Botezatorul, Maica Domnului Oranta si Sfanta Treime de la Stejarul Mamvri, incadrate la randul lor de cate alte patru medalioane mai mici reprezentand pe cei doisprezece prooroci. Conca absidelor laterale si cea a altarului pastreaza scenele consacrate pentru aceste spatii, la fel ca si celelalte parti constitutive din lacasul de cult.

   O nota aparte are pictura de la baza cupolei, mai precis reprezentarile iconografice in spatiul dintre pandantivi. De pilda, intre evanghelistii Ioan si Luca apare medalionul Iisus Hristos Emanuel, intre Ioan si Matei, Sfanta Mahrama, intre Matei si Marcu a fost executata scena Iisus Hristos inger de Mare Sfat, pentru ca intre evanghelistii Marcu si Luca sa fie reprezentata Sfanta Caramida (trimitere la pasajul biblic in care se vorbeste despre piatra din capul unghiului neluata in seama de zidari).

  Primul vietuitor al manastirii a fost fratele Zaharia Boitos, venit de la manastirea Frasinei. Din 1998 slujirea de staret a fost incredintata Parintelui Arhimandrit Ghelasie tepes, fost staret al manastirii Lupsa, fiind in acelasi timp si indrumatorul unei obsti monahale ce numara alti doisprezece vietuitori.

   Manastirea Sighisoara are doua hramuri:
Hramul bisericii: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir - 26 octombrie;
Hramul paraclisului: Izvorul Tamaduirii – Vineri in prima saptamana dupa Sfintele Pasti (Saptamana Luminata).

Program - Sfinte slujbe

Luni - Joi: 08.00 – Acatist, Sfanta Liturghie si Parastas
16.00 – Vecernie si Paraclisul Maicii Domnului

Vineri: 08.00 – Acatist, Sfanta Liturghie, Parastas si Sfantul Maslu

16.00 – Vecernie si Paraclisul Maicii Domnului

Sambata: 08.00 – Acatist, Sfanta Liturghie si Parastas

16.00 – Vecernie mare cu Litie si Paraclisul Maicii Domnului

Duminica: 09.00 – Acatist, Sfanta Liturghie, Parastas si Dezlegari

16.00 – Vecernie si Paraclisul Maicii Domnului (cantat)

 

 Cai de acces:

    DN 13/E 60 Brasov – Sighisoara(106 km) se ajunge la o intersectie mare (cu podul peste Tarnava), în intersectie se face stanga si apoi imediat din nou stanga pe drumul asfaltat ce duce la manastire (3-4 km);

    DN 14 Sibiu – Medias – Sighisoara (90 km) sau DN 13/E 60 Targu-Mures – Sighisoara (52 km) – se ajunge la prima intersectie semaforizata (cu podul peste Tarnava), se face dreapta si apoi imediat stanga pe drumul asfaltat ce duce la manastire (3-4 km).


Adresa: Manastirea Sf. M. Mc. Dimitrie, Str. Aurel Vlaicu, nr. 26A, Sighisoara, jud. Mures. Istoric, descriere, program slujbe, cai de acces DN.

Telefon: Tel./Fax 0265/771023

E-mail: manastirea_sighisoara@yahoo.com

Manastirea Sighisoara Sfantul Dimitrie - GALERIE FOTO
 

Copyright © InfoSighisoara.ro