Castelul Apaffy - Dumbraveni Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Obiective turistice > Castelul Apaffy - Dumbraveni

Publicitate

Castelul Apaffy - Dumbraveni

  "Castelul Apaffy din Dumbraveni" a fost construit in sec. al XVI-lea in stilul Renasterii, de familia Apaffy, din care s-a ridicat principele Transilvaniei Mihail Apaffy (1681-1690). In perimetrul localitatii au fost descoperite vestigii arheologice din epoca fierului, dacica si romana, atestata documentar la 1374. Multa vreme a fost domeniu al familiei Apaffy, iar in secolul XVII localitatea a fost colonizata cu armeni care au dezvoltat o intensa activitate comerciala si edilitara.

A suferit interventii succesive, pastrandu-se planimetria si unele detalii decorative. La 1552 puternicul feudal Grigore Apaffy, care pe atunci era prefect al judetului Dobica si loctiitorul maresalului curtii din Martinuzzi, guvernatorul Transilvaniei, cumpara toate mosiile existente in Dumbraveni si construieste castelul cetate de aici, in acest timp se formeaza domeniul cetatii Dumbraveni.

Castelul cetate a fost atacat in 1562 in timpul rascoalei secuilor. In urma atacului a suferit daune semnificative si a fost necesara refacerea si intarirea castelului cu noi bastioane.
La 1590 Nicolae Apaffy, prefectul comitatului Cetatea de Balta (Tarnava) isi muta sediul oficial la castelul din Dumbraveni. Din acest moment domeniul cetatii Dumbraveni capata tot mai mult functia domeniului din Cetatea de Balta.

Dupa ce Mihai Apaffy infrange incercarile adversarilor de al rasturna, se instaleaza o lunga vreme la domnie, iar in 16 septembrie 1661 targul Dumbraveni prin aceasta devine resedinta domneasca. In perioada stapanirii habsburgice, Dumbraveni facea parte din cele 10 orase libere regesti din Transilvania.

A fost vizitat la 1 iunie 1773 de imparatul Iosif al II-lea, cu ocazia calatoriei acestuia in Transilvania. In timpul revolutiei din 1848, orasul este cucerit in doua randuri de catre generalul Bem Jozsef, care impreuna cu Petofi Sandor, unul dintre liderii revolutiei maghiare, a poposit aici trei zile.

Deschiderea oficiala a Castelului Apafi a fost oficiata de ambasadorii Norvegiei si Armeniei in Romania, si a reprezentantilor Parlamentului si Guvernului Romaniei.
Colectia muzeala a armenilor transilvaneni, in Castelul Apafi din Dumbraveni s-a nascut din reactiile acumulate in ultimii ani la criza a doua valori de prima importanta ale culturii Romaniei: o civilizatie prestigioasa, prea putin cunoscuta si amenintata azi prin depopularea severa si un monument istoric unic, in stare de conservare precara.

Adresa: Castelul Apaffy de la Dumbraveni 1681-1690, din care s-a ridicat principele Transilvaniei Mihail Apaffy. Distanta Sighisoara - Dumbraveni:20 km.

Telefon:

Castelul Apaffy - Dumbraveni - GALERIE FOTO
 

Copyright © InfoSighisoara.ro