Biserici si fortificatii medievale Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Obiective turistice > Biserici si fortificatii medievale

Publicitate

Biserici si fortificatii medievale

Casa memoriala Petofi Sandor

Inaugurata in 1904, inchinata vietii si activitatii poetului revolutionar, luptator impotriva tiraniei si exploatarii nobiliare. Muzeul cuprinde mai multe exponate dintre care amintim exemplare ale diferitelor editii din opera poetului, inclusiv traduceri in limbi de mare circultie internationala, portrete, desene, fotografii ale lui Petofi, ale membrilor familiei sale, ale conducatorilor revolutiei din 1948-1949, arme, harti si o serie de planuri ale bataliei.

Biserica din Malancrav "Malmkrog"

Ctitorie a familiei nobiliare Apafi, construita pe la 1350, in aceeasi perioada cu Biserica din Deal, constituie un monument specific goticului transilvanean. Lacasul, de tip bazilica, are trei nave fara bolti, cu clopotnita inglobata navei centrale, iar corul incheiat in trei laturi, este boltit in ogive cu console decorate intr-o maniera naturalista. Picturile murale, relativ bine pastrate, dateaza din anul 1405.


Castelul din Cris

Constructie in care stilul gotic se imbina cu elemente renascentiste. Castelul a fost construit intre anii 1559-1683, pe fundatii vechi, piatra pentru ridicarea acestuia fiind adusa de la cariera de la Racos. Castelul se ridica pe un mic deal in mijlocul satului; constructie cu plan dreptunghiular, cu un foisor pe latura sud-vestica, care da spre curtea interioara, edificiul cu ziduri groase si turnuri de aparare cuprinde peste 40 camere mari si luminoase. La sfarsitul secolului al XVI-lea s-a ridicat un bastion masiv de forma cilindrica; in partea exterioara a ultimului etaj au fost montate statui cu osteni. Turnul interior, rotund, are geamuri inguste cu vitralii. Aici era capela, bogata biblioteca a familiei si, tocmai sus ,,sala miresei”, numita si ,,sala placerilor”. Castelul este inconjurat de un foarte mare parc unde se afla si un lac interior. Unul din contii Bethlen avea pasiuni botanice, astfel ca multi arbori si plante de aici constituie o raritate. In parc se afla un colt de odihna cu mese si banci minunat taiate si sculptate in marmura alba, care poarta semnatura celui mai mare sculptor medieval din Transilvania: Fecit Elias Necolai, 1649 (atat statuia cat si masa cu bancile se gasesc la Muzeul Brukenthal din Sibiu).


Biserica din Saes

Monument de arhitectura datand din secolul al XIV-lea; atrag atentia pictura realizata in 1520, cu vadite influente ale Renasterii, precum si o cristelnita de bronz.

Lacul BEZID: In apropiere de Sangiorgiu de Padure (langa Sighisoara) se afla satul Bezid, scufundat sub ape intre '88 si '89. Unii spun ca satul a fost inundat in urma sistematizarii puse la cale de Ceausescu, altii ca s-a incercat stramutarea unor comunitati religioase de aici iar altii spun ca terenul era nesigur si apos trebuia astupat cu apa care sa dea forta turbinelor din barajul din apropiere. Din lac ies varfurile copacilor pe care pescari si-au amenajat platforme unde se instaleaza inca de la primele ore ale diminetii.


Biserica fortificata din Apold "Trappold"

Construita, probabil, in secolul al XV-lea; zidul curtinei, cu turnuri patrate de aparare, este destul de bine conservat. Deasupra navelor, in podul bisericii, se inalta galerii de aparare cu metereze, iar deasupra corului, opus masivului turn-clopotnita, exista un zid de aparare cu metereze si guri de tragere.

Cetatea taraneasca si Biserica fortificata din Saschiz
"Keisd"

Vestigiile cetatii satesti, situata in partea de apus a comunei, cuprind o suprafata relativ mare, fapt ce dovedeste ca ea servea ca loc de refugiu si pentru alte sate. Cetatea este atestata documentar in anul 1470, intr-un act emis de cancelaria regelui Ungariei, Matei Corvin. Curtina cetatii prezinta un plan poligonal, inconjurand coama dealului; turnurile de aparare, relativ scunde, au forma unor paralelipipede cu baza patrata si acoperisul intr-o singura apa; in partea interioara ele prezinta asemanari cu Turnul tabacarilor din Sighisoara.

Biserica fortificata este una din cele mai reprezentative si mai vechi constructii de acest gen din tara. Constructia bisericii a inceput in 1495, lucrarea fiind terminata in anul urmator, fapt consemnat de doua inscriptii, una amplasata pe peretele corului si cealalta pe o tigla a acoperisului. Ca stil arhitectonic edificiul este inrudit cu alte biserici-fortificate pe care le intalnim in localitati apropiate cum ar fi Bunesti, Cloasterf, Iacobeni etc. Zidul imprejmuitor a fost demolat, iar turnul-clopotnita, mai nou decat biserica prezinta asemanari cu Turnul cu ceas din Sighisoara, in forma avuta anterior marelui incendiu din 1676. De plan dreptunghiular, cu puternice console prevazute cu guri de aruncare la etaj, turnul-clopotnita are, in cele patru colturi ale bazei acoperisului, turnulete care semnifica faptul ca localitatea se bucura de dreptul de jus gladii.

Biserica, cu o singura nava, cor pentagonal alungit, cu un etaj de aparare fortificat, beneficiind de goluri de tragere, amplasat sub acoperis, pe intreaga suprafata a constructiei, este inconjurata de contraforturi legate cu arcade, deasupra carora se inalta parapete de zid, prevazute cu metereze si guri de aruncare; un turn patrat flancheaza altarul. Dintre obiectele aflate in biserica o valoare deosebita prezinta un potir gotic, lucrat in jurul anului 1480 de catre un artist necunoscut.

Biserica fortificata din Biertan "Birthalm"

Ansamblul arhitectonic de la Biertan impresioneaza prin incadrarea armonica in localitate, prin valoarea sa estetica si informativ istorica si mai ales prin substanta originara pastrata de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, caracteristici care au determinat includerea sa in Lista Patrimoniului Universal UNESCO.

Cristelnita si Muzeul bisericii din Viscri "Deutschweisskirch"

Cristelnita
Atractia principala ramâne Cristelnita, confectionata dintr-un capiteliu romanic datând din prima jumatate a secolului XIII si asezata pe un tronson de coloana.
Se spune ca ambele dateaza de pe vremea micii capele stravechi Alba Ecclesia.

Muzeul bisericii
Muzeul detine multe piese deosebit de interesante.
Descoperind cutiile vecinatatilor puteti afla detalii despre modul de organizare a comunitatilor sasilor .
Exista o multime de obiecte de mobilier si de obiecte specifice diverselor meserii.
Câteva costume sunt impresionante prin acuratetea pastrarii originalitatii.


Dumbraveni - asezari celtice


In apropierea orasului, pe marginea soselei ce duce spre Saros, au fost descoperite urme ale celtilor. La sud de gara Dumbraveni, pe soseaua principala ce duce spre Sighisoara, se afla o cariera de pamint.
Aici au aparut materiale arheologice de factura celtica din perioada La Tene, cateva schelete si cesti dacice, care in cea mai mare parte au fost distruse de muncitorii de la cariera. Dintr-o foarte sumara cercetare de suprafata , facuta acum cativa ani, au putut fi salvate doua urne celtice si citeva cesti dacice. Urnele celtice care contineau oase calcinate indica un cimitir, iar cestile dacice o asezare. Cimitirul celtic se afla in marginea asezarii dacice. Intr-un mormant celtic a fost descoperit si un vas dacic, lucru cunoscut de altfel si din alte descoperiri de aceasta factura. Celtii s-au impus prin lupta in aria Dumbraveni, dar mai tarziu ajungand la o intelegere cu populatia bastinasa, in mormintele lor puneau si cate un vas dacic ca o veneratie fata de acestia. La baza descoperirilor din acest punct, se poate vorbi cu siguranta despre asezare dacica la Dumbraveni.
Sapaturi arheologice viitoare vor mai scoate materiale dacice si in alte puncte de pe actuala vatra a orasului Dumbraveni. Asezarile dacice sunt cunoscute si in citeva localitati din jurul Dumbravenilor. Alta de pilda, este asezarea dacica de pe hotarul" Lunca Fintinilor" de la Curci. Ceramica dacica din La Tene descoperita aici ocupa un loc important in cadrul asezarii acestea. Ceramica este lucrata la mina, de culoare caramizie, dintr-o pasta poroasa, cu impuritati, incomplect arsa si ceramica lucrata la roata din pasta fina si foarte bine arsa. Materialul ceramic apartinind sec.III-I inaintea erei noastre, confectioanat in maniera traditionala, provenea in cea mai mare parte de la vase de dimensiuni mijlocii si mici. Ceramica este formata din fructiere cu picior , cani, cesti si vase in forma de borcan care poarta ornamente specifice vaselor dacice La Tene cum sunt butonii si briul alveloare.
O puternica asezare de la nord de Dumbraveni, este aceea de la Gogan, cunoscuta mai de mult si care se intinde pe o mare suprafata, incepand de la grajdurile cooperativei agricole de productie spre nord- est din aceasta localitate.In 1971 cu ocazia unei cercetari de suprafata, pe locul unde au fost sapate gropile de silozori ale cooperativei, au iesit la iveala foarte multe fragmente de ceramica dacica de la :vase mari in forma de sac cu butoni, vase-borcan decorste cu briu alveolar de culoare cafenie lucrate cu mina. Apoi fructiere si vase mari de provizii de culoare cenusie lucrata la roata. Tot in aceasta asezare a fost, descoperit un cuptor de piine dacic din pietre de cariera . Linga usa cuptorului se afla foarte multa cenusa si carbune. Asezarea dacica de la Gogan este socotita ca unul din marile centre locuite de daci in aria Dumbraveni.


Agnita "Agnetheln" - Biserica saseasca fortificata
- Biserica ortodoxa"Sfântul Nicolae"

Archita "Arkeden"- Biserica fortificata anul 1500.

Hetiur "Marienburg"- Biserica Medievala

Bradeni"Henndorf"- Biserica atestata in anul 1350.

Bazna"Baaben"- Biserica anul 1302.

Atel"Hezeldorf"- Biserica fortificata 1315.

Danes"Dunesdorf"- Biserica fortificata, sec XIV.

Copsa Mare"Großkopisch"- Biserica fortificata, sec. XIV.

Richis"Reichesdorf"- Biserica fortificata an 1500.

Valchid"Waldhuetten"- Biserica fortificata, an 1507.

Adresa: Sighisoara si imprejurimi - obiective turistice, biserici si fortificatii medievale ale culturii si istorii transilvanene..

Telefon:



 

Copyright © InfoSighisoara.ro