Moara Veche - Hosman Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara 2021
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara 2021
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Cazare agroturism > Moara Veche - Hosman

Publicitate

Moara Veche - Hosman

   Pentru a va pregati de vizita la Moara Veche o sa va povestim un pic despre Hosman, satul unde se afla micul nostru muzeu viu. Hosman este un sat sasesc tipic al Vaii Hartibaciului, ce ascunde ca si satele vecine unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajisti inflorite, paduri si fanete intinse pe dealurile domoale si biserica fortificata ce domina panorama proiectata pe un fundal mereu schimbator oferit de Muntii Fagaras in departare.

In acest peisaj ce isi duce viata cu discretie, Moara Veche este o pata de culoare, o secventa completa cu rol educativ din viata unui sat transilvan. Credem ca prin valorificarea peisajului cultural specific si prin crearea unui centru educativ care sa includa cateva elemente functionale ale vietii mesesugaresti din Hosman - moara, brutarie si fierarie, putem asigura preservarea traditiilor si patrimonului cultural al zonei.

Pentru a va pregati de vizita la Moara Veche o sa va povestim un pic despre Hosman, satul unde se afla micul nostru muzeu viu. Hosman este un sat sasesc tipic al Vaii Hartibaciului, ce ascunde ca si satele vecine unul din ultimele peisaje medievale autentice ale Europei: pajisti inflorite, paduri si fanete intinse pe dealurile domoale si biserica fortificata ce domina panorama proiectata pe un fundal mereu schimbator oferit de Muntii Fagaras in departare.

Caracterul arhitectural


Cu strazile mediane drepte si lungi, casele „sasesti“ cu ziduri groase si porti grele dau un aspect organizat satului. Configuratia traditionala a gospodariilor are la baza o forma medievala a gospodariilor cu trei laturi. De dimensiuni foarte variate, aceste gospodarii constau dintr-o casa de locuit cu asa numita „camera buna“ orientata spre strada, langa care se afla poarta mare si o portita pentru accesul locuitorilor.
Corespunzator acestei pozitionari la Moara Veche se gasesc incaperile destinate brutariei traditionale magazinului morii.. Casa de locuit se continua de obicei cu un grajd, in prezent modificat.
Pe aceasta locatie se continua moara, urmata de fierarie.
Pe aceasta locatie se continua moara, urmata de fierarie. In latura din spate, curtea se incheie cu o sura transversala, in spatele careia se afla, in cazul gospodariilor mai vechi si mai mari, o livada utilizata si drept gradina.

Brutaria de la Hosman


In partea din fata a cladirii, pe vechea locuinta a morarului, a fost amenajata o brutarie traditionala si un cuptor de coacere a painii pe lemne. Luiza, brutar cu traditie in familie, a redescoperit retete traditionale din zona si prepara atat cu rol demonstrativ, dar si pentru a vinde in magazinul morii, paine pe vatra. Specialitatile precum painea cu seminte si painea cu cartofi sunt preparate si in varianta bio putand fiind cumparate si in Sibiu de la Biocoop, asociatia producatorilor ecologici din zona.
Painea facuta cu pricepere si migala este preocuparea preferata a Luizei, brutarita din Hosman cu retete din cele mai felurite.

Moara si Fieraria

A doua cladire a acestui ansamblu cultural viu este compusa din moara si din fierarie. Partea morii contine un circuit simplu pentru macinat porumb si un circuit complet pentru macinat grau cu elevatore, sisteme de curatat semintele si o sita (fabricata in 1920 la Brasov) pentru 5 grade de faina ce a fost restaurata. Tot aici se afla, intr-un spatiu separat vechiul motor "Langen & Wolf", adus la Hosman dupa al II-ea razboi mondial. Motorul are in prezent functie demonstrativa datorita vechimii lui si a consumului mare de combustibil.

Prin proiect s-a amenajat incaperea fierariei si dotarea acesteia cu instrumente de fierarie traditionale. Fieraria mai dispune de un atelier cu cateva din sculele necesare oferite de Asociatia "Casa calfelor Sibiu", precum si o batoza istorica nefunctionala.
La fel ca si moara, fieraria a fost renovata pe vechiul ei amplasament. Aceasta are rol demonstrativ si in plus, cum nu exista nici o fierarie publica in sat, desi caruta cu cai este principalul mijloc de transport al satenilor, aceasta are si rol practic pentru comunitate.

Sura culturala

Sura gospodariei a fost amenajata pentru a gazdui mici evenimente educative (wokshopuri, prezentari) si evenimente culturale promovand modelul "surilor culturale" din societatile vestice.
Aceasta, va pastra aspectul traditional inclusiv la nivelul mobilierului. In plus, ea este echipata cu sonorizarte moderna, ecran si videoproiector.

 Magazinul morii

Cu vedere la strada, magazinul morii vinde proaspat toate bunataturile de patiserie si painea coapta in brutarie. Intr-un decor autentic, realizat cu migala prin restaurarea unui mobilier specific de magazin de la Altana, magazinul adaposteste si mici suveniruri ale mesterilor din zona.
De asemenea, tot aici sunt disponibile vizitatorilor materiale de prezentare ale zonei, posibilitati de cazare in sat si trasee de vizitare din programul inaugurat in 2007, Calatorind printre Culturi pe urmele lui Samuel Brukenthal.


   "Fiecare clipa a vietii mele este legata de viata satului, ma duc la arat sau la cosit, coc paine. Am invatat meseria de brutar de la tatal meu, care la randul lui a invatat de la bunicul. Este o meserie cu traditie in familia noastra si o pretuiesc foarte mult."

 Va invitam cu drag la targul mestesugaresc, cu mestesugari si produse hartibaciene, care va avea loc pe data de 12 mai 2012 (sambata), intre orele 11 si 17, la Moara Veche din satul Hosman (SB). Multumim Consulatul General al Germaniei Sibiu pentru sprijinul acordat. Noi adunam mestesugari din zona Hartibaciului - ii puteti sustine cumparand produsele lor.

Va asteptam -
echipa Morii Vechi/ Asociatia Hosman Durabil

 

Adresa: Moara Veche - 12 mai 2012, sat Hosman, Comuna Nocrich, Sibiu. Targ mestesugaresc regional, demonstratie de morarit, bunatati din brutarie. Distanta Sighisoara-Hosman:77 km (1,4h)

Telefon: 0748 800049

E-mail: info@moara-veche.ro

Site: www.moara-veche.ro

Orar: luni - sambata intre orele 10-16

Moara Veche - Hosman - GALERIE FOTO
 

Copyright © InfoSighisoara.ro