Guvernul Norvegiei a construit in judetul Harghita o fabrica in care taranii prepara gemuri si siropuri dupa retete vechi de secole. Programul norvegian a demarat in 2008 cu un studiu asupra potentialului fructelor in depresiunea Odorhei, unde sunt 126 de sate, in care traiesc aproximativ 10.000 de oameni. Despre traditia locala a prelucarii fructelor a scris, de pilda, etnograful Orban Balazs, inca din 1868. Generatii intregi si-au castigat painea din gemuri si siropuri. Exista doua linii de productie, una pentru sucuri si alta pentru gemuri. Fructele sunt mai intai spalate. Materia prima pentru sucuri intra la tocator, merge apoi la pasteurizare si in final spre pungile alimentare de cate cinci litri fiecare. Pentru gemuri, drumul trece prin masina de eliminat samburii, apoi spre vase in care pasta e supusa unei temperaturi de cel mult 120 de grade. Borcanele de pana la 312 mililitri sunt, la randul lor, sterilizate, inainte de-a fi umplute cu gem. Cele doua linii de fabricatie au la dispozitie masini a caror capacitate ajunge pana la 800 de kilograme pe ora. Fluxul de productie incepe si se termina cu fiecare fermier in parte. Unii aduc cate 100 de kilograme de mere, altii sapte tone. Introduci fructele pe flux. Calculezi cantitatea de materie prima adusa si la final cat suc ori gem ai obtinut. Acela este produsul tau finit. Oamenii isi vor vinde apoi marfa la targurile traditionale sau la pensiunile turistice din toata tara. Dar o parte din cantitate ramane la fabrica, pentru ca vin comenzi din Germania, Austria, Ungaria, Italia. "Reusim sa vindem cam 90% din productie", aflam noi. Banii obtinuti din vanzarea de peste hotare intra tot in contul celor care au prelucrat aici materia prima. romanialibera.ro
Adresa: In depresiunea Odorhei, sunt 126 de sate, in care traiesc aproximativ 10.000 de oameni. Generatii intregi si-au castigat painea din gemuri si siropuri.
Telefon: 2>
Cultivatorii de fructe din Odorhei - GALERIE FOTO
|