Biblioteca Municipala "Zaharia Boiu" Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara 2021
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara 2021
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Arta si cultura > Biblioteca Municipala "Zaharia Boiu"

Publicitate

Biblioteca Municipala "Zaharia Boiu"

  Biblioteca Municipala "Zaharia Boiu" este dotata cu 10 calculatoare conectate la Internet. Pe langa aceste calculatoare, biblioteca a primit un pachet standard de echipamente: casti, camere web, UPS-uri, router, imprimanta, scanner, proiector cu ecran.

Biblioteca din Sighisoara si-a luat numele de la un profesor roman ardelean, care  in anul 1874 (Zaharia Boiu a trait intre anii 1834-1903) a publicat la Sibiu „Abtdariu pentru scoalele poporale romane”, unul dintre primele abecedare in limba romana din Monarhia austriaca. De altfel, Zaharia Boiu a fost cunoscut ca unul dintre cei mai ferventi dascali ai romanilor din Ardeal si luptator pentru drepturile lor nationale. Zaharia Boiu a fost primul absolvent roman al Liceului German din localitate. In anul 1861, el a reusit sa deschida prima scoala romaneasca, unde va preda, alaturi de Ioan titei si Nicolae Damian unui numar de 76 de elevi. In anul 1890, datorita intensei sale activitati pedagogice si culturale, a fost ales membru al Academiei Romane. In perioada anilor 1891-1895 a fost director al revistei „Transilvania” din Sibiu.

  Inceputurile bibliotecii documentare din Sighisoara pot fi situate in anul 1684, momentul atestarii unei donatii de 10 volume de catre Martin Kelp (1659-1684), unul dintre autorii sasi de dizertatii academice pe teme istorice. Unul dintre primele sedii ale viitoarei biblioteci se afla In sacristia Bisericii din Deal (din anul 1687). Rectorul Georg M?ller a fost primul organizator pe criterii stiintifice a fondului de carte, care In anii 1792-1796 numara citeva sute de volume.

 sursa - regatul literelor

   A publicat mai multe manuale didactice pentru invatamantul "poporal" romanesc, poezii patriotice sau ocazionale - mult apreciate in Transilvania, - unele sub pseudonimul Eugen Silvan, volume de predici, apoi studii de pedagogie, dizertatii la adunarile generale ale Astrei, cuvantari, schite biografice, dari de seama, in "Telegraful Roman", "Transilvania" si alte periodice.

   A tradus in limba - germana impreuna cu prof. Ioan Popescu -volumul II din Istoria bisericeasca a lui Andrei Saguna (partea privitoare la Istoria Bisericii Romane), publicata sub titlul "Geschichte der grichische orientalischen Kirche in Osterreich Hermanstadt`, 1862. 

Moare la Sibiu in 1903, fiind inmormantat in curtea Bisercii din Groapa. In cinstea lui o strada a Sibiului ii poarta numele.

sursa - crestinortodox

Adresa: Azi ai fost la biblioteca?..te asteptam pe Strada Hermann Oberth, Nr. 22, Sighisoara.

Telefon: 0265 771032

Site: www.infosighisoara.ro
 

Copyright © InfoSighisoara.ro