Ziua Municipiului Sighisoara "Scopationfest" Sighisoara

Sighisoara
Istoric Sighisoara Evenimente Sighisoara Obiective Turistice Sighisoara Galerie Foto Sighisoara Sighisoara Live
CONTACT
Daca vreti ca firma dvs. sa fie adaugata in catalogul de afaceri de pe infoSighisoara.ro va rugam sa ne contactati:
Telefon: 0744.372.073
E-mail: contact@infosighisoara.ro
  º Antichitati si artizanat
  º Arta si cultura
  º Business sighisorean
  º Cazare agroturism
  º Cazare camping pescuit
  º Cazare Sighisoara
  º Farmacii garda - cabinete
  º Festivaluri Sighisoara
  º Obiective turistice
  º Publicitate si imobiliare
  º Restaurant-cofetarii-pub
  º Servicii pentru turisti
  º Targul mestesugarilor
 

Sighisoara > Festivaluri Sighisoara > Ziua Municipiului Sighisoara "Scopationfest"

Publicitate

Ziua Municipiului Sighisoara "Scopationfest"

  "Ziua Municipiului Sighisoara", eveniment adaugat in agenda culturala sighisoreana , constituie un prilej pentru promovarea valorilor locale, a patrimoniului istoric si cultural al Sighisoarei. Alegerea acestei perioade pentru organizarea acestei sarbatori a orasului are ca punct de plecare istoria locala a Sighisoarei, care relateaza despre o sarbatoare a elevilor scolii Evanghelice.

 Perioada calda a anului, mai exact luna mai,incepea cu o sarbatoare denumita Scopationfest care reusea sa anime intreg orasul. Numele de Scopation vine de la latinescul scopa ceea ce inseamna matura sau nuia. La inceput se pare ca era un obicei medieval conform caruia in fiecare primavara elevii trebuiau sa aduca la scoala nuiele din care faceau maturi pentru curatenie.

 Aceasta sarbatoare, nascuta in secolul al XIX-lea, a fost organizata anual pana in anul 1939 cand a fost intrerupta din cauza razboiului, iar incercarea de a relua organizarea acestei sarbatori a sighisorenilor a esuatin timpul regimului comunist.

 Scopationfest,(reinvierea traditiei). Este o sarbatoare specifica lunii mai, organizata in Sighisoara pana in 1939, cand a fost intrerupta din cauza razboiului, iar incercarile ulterioare de a o relua au fost sortite esecului. In cadrul Scopationfest aveau loc competitii sportive, se amenajau spatii de dans, umbrare pentru servirea mesei, unde canta fanfara. Conform obiceiului, in fiecare primavara elevii trebuiau sa aduca la scoala nuiele din care faceau maturi pentru curatenia de primavara.
 Formatiile muzicale ale elevilor se adunau dimineata in fata Turnului cu Ceas, de unde plecau apoi prin tot orasul trezind populatia si invitand-o la Scopationfest . Aceasta incepea cu o defilare a elevilor pornind de la Casa parohiala din Cetate, continuand pe sub Turnul cu Ceas si se terminandu-se in piata, unde ii astepta primarul si consilierii.
 Petrecerea se muta apoi, in afara orasului unde intr-un loc amenajat pentru o sarbatoare campeneasca, unde sighisorenii ajungeau cu carute trase de boi impodobiti cu coronite de flori si stegulete multicolore. De asemenea, istoria platoului Breite spune ca si  aici, incep sa se organizeze impresionante serbari campenesti, la sfarsitul primaverii sau inceputul verii.

 Reinvierea acestei traditii locale merita incercata, pentru ca prin intermediul diferitelor manifestari culturale, sa se faca cunoscuta istoria locala atat sighisorenilor, cat si turistilor. Evenimentul este structurat pe mai multe sectiuni: sectiune de conferinte - pe tema istoriei locale, sectiune de expozitii de fotografii si picturi reprezentative, avand ca scop incurajarea tinerilor artisti sighisoreni, sectiune dedicata iubitorilor de folclor, sectiune dedicata tinerilor.

Adresa: Este o sarbatoare a scolii catolice. Aceasta sarbatoare, nascuta in secolul al XIX-lea, a fost organizata anual pana in anul 1939 cand a fost intrerupta din cauza razboiului.

Telefon: 

Copyright © InfoSighisoara.ro